NEW CROSS STITCHED EYES DECOMPOSITION

Cross stitched eyes - Decomposition

350,00 Kč
S DPH

LP barevný limit (šedý žíhaný, bílé etikety)

Množství
Poslední kus skladem

Když sem v minirecenzi na CSE věštil, že o kapele ješte uslyšíme, byla to slova prorokova! Cross stitched eyes jsou naprosto výjimečná kapela. Její členové jsou ze dvou kontinentů, Amerika a Evropa. Mají za sebou obsáhlou historii, hráli v kapelách jako Smartpils, což byl UK anarchopunk let osmdesátých, deska na Bluurg. Nebo také v Zygote, kapele která vznikla koncem osmdesátých let po rozpadu Amebix. Jejich zpěvák má skrznaskrz sympatický německý DIY punk/hradcore label Ruin nation a pohyboval se v kapelách jak Endrophobia (mj. spolu s Kelly Haliburtonem!) a Anger of Bacterias.

Ale dost keců o legendách. Pokud definujeme legendu jako mrtvýho hrdinu se slávou zemřevšího, pak jsou CSE pravým opakem. Tahle kapela se zdánlivě vynořila z ničeho, aby vychrlila skvělý singl, téměř dokonalou první desku. A její fanoušci, včetně mě samozřejmě, čekali jak hladoví psi na novou desku. A panebože, ty existuješ, deska je tady!

První pres na bílám vinylu, výtvarně skvělý ale neuchopitelný obal s podivnými domy i prvoky, v temné grafice vyvedený sáček na LP. Ano, vizuál za 1!

Hudebně je to ale teprve to pravé ořechové. Kapela od minule mírně dozrála, přesněji zjistila jak svou muziku zdokonalit a lépe nahrát, nebo ještě jinak, udělat ji více mrazivější, energičtější a temnější. Možná by se dala popsat jako velice znepokojivá. Poslechem CSE se totiž dostáváte do podivného světa, jehož obrysy nalajnovaly už před léty kapely jako Rudimentary peni, Amebix nebo Killing joke.Tenhle styl je celkem populární pod názvem Deathrock, ale nemyslím si že to platí i pro naši zemi:)

Hudba která evokuje temné představy a generuje znepokojivé vize. Se skvělým zvukem, z něhož navyčuhuje žádný nástroj nebo zpěv, je to dokonale kompaktní směsice. Vše se odehrává ve středně rychlém tempu, s občasnými pomalými pasážemi. Pokud očekáváš přesné přirovnání, jsou to pomalejší Rudimentary peni s crustovým nádechem, s kytarovými vyhrávkami, podobně energické a s podivnými postupy, které jsou divné, ale posadí vás na zadek. Možná za to může i netradiční forma kapely kytara - basa - zpívající bubeník, plus hostující kytarista a další bubeníci co pomáhali ve studiu?

Textově se pohybujeme v UK anarchopunku let osmdesátých, což je příjemně osvěžující, minimálně pro mě. Nemyslím si ale, že by na to měl vliv bubeník Trotsky z anglických Subhumans, který je jedním z hostujících bubeníků.

Evropská verze na Skuld releases, klutovním to německém crust a punk labelu devadesátých let, který se trochu plácá poslední dobou v nicotě, ale tímhle u mě totálně zabodoval! US verze na Biafrově Alternative tentacles, stejně jako minulé desky kapely.

Nápadité, znepokojivé, skvělé! Pro mě, v červnu 2012, zatím nejlepší letošní nahrávka!

 

 

http://crossstitchedeyes.wordpress.com/

 

 

tracklist:

01. We Follow
02. Vile Corpse
03. Existence
04. Animated Corpse
05. Broken Mind
06. Earths Defiant
07. All Superior
8. The Void
9. Suffocation
10. Life Internal
11. Scars Of Past
12. Sluglord

 

 

SKULD 087LP