Warcollapse - Deserts Of Ash

Warcollapse - Deserts Of Ash

300,00 Kč
S DPH

12"LP

Množství
Poslední kus skladem

Ve spolupráci dvou českých a jednoho švédského labelu vyšlo 12 let po posledním “Defy!” nové album téhle skandinávské bestie, a to den po Valentýnu. Příhodnou symboliku ale nyní nechme stranou a pojďme k jiným číslům. Když uzříte, že obsažených pět skladeb zabere plochu přes 20 minut, možná se vám trochu orosí čelo, ovšem při bližším pohledu lze vystopovat, že až na poslední vál jsou všechny v komfortních mantinelech do dvou a půl minuty. Cítíte ten svěží vánek?

Zasekávačka “Masspsykos” (jediná se švédským textem) je perfektně zvolenej “rozehřívací” otvírák, protože si vás jím Warcollapse naklepou jak řízek. A bravurně tak připraví na očekávanou řezničinu, která přijde záhy. Už při prvním hrábnutí do strun v následné “The End Game” víte, že je to tady, ocitáte se ve středu nelítostné bitevní vřavy, v průběhu níž lze skoro bytostně cítit kov mrazivě svištící kolem temene. Tam kde zpěv ubral na brutálnosti přitlačily na zvuku ostatní nástroje. Při třetí skladbě vám na tuty jedou obě nožky a se zatnutýma očima svíráte zuby i pěst a dostavuje se pocit, že prorazíte hlavou zeď, jakou to má devastující sílu, tak se tím nenechte příliš unést. První stranu následně uzavírá smrtící nálet v podobě “Coffin Ride”, kde se opět sešlápne plyn a výhul na plný obrátky trhá obratle z páteře – uff! Tihle crustcore veteráni (vznik 1991) zkrátka zatraceně přesně vědí jak jednomu pocuchat patku. Jsou jako buldozér a neuhýbají.

Mno, a jsme u B strany, jejíž výplní je skoro jedenáctiminutový opus, tedy delší než předchozí čtyři skladby dohromady. Možná vyvstanou na mysli skladby jako“Defy” nebo “One Last” z předchozí desky, možná v hlavě vyskočí odkaz někam k Siebensünden, ani jedno ale nebude trefa do černýho. Uhrančivá, post-apokalyptická titulní skladba pracuje víc s atmosférou a náladou než že by vyloženě tlačila na pilu, nechává ji spíš si s posluchačem pohrát v tom smyslu, že se v ní značně může odrážet vaše aktuální nálada, což v praxi znamená, že výsledný dojem z ní může být ve třech časových rovinách na třech trochu odlišných úrovních – tedy alespoň já ji tak vnímal, málokdy úplně stejně. Kdybych nešetřil sarkasmem, vysekl bych něco o nihilistickém romantismu, ale ušetřím vás kyselých úšklebků. Jako epické uzavření nahrávky to rozhodně funguje perfektně, jen ten výklus přišel trochu brzo. Přestože zprávy ze zákulisí hovoří o tom, že řada lidí si desku kupuje hodně právě kvůli B straně, skoro bych se vsadil, že poměrná část dalších po dohrání A strany před otočením desky ještě jednou položí jehlu zpátky na začátek. Ale jistě tady bude i nějaký průsečík, protože ono se to vlastně vzájemně nevylučuje.

Nahrávání šéfoval Jocke z Wolfbrigade / Wolfpack, To What End? či Sunday Morning Einsteins, stejně tak mix, finální postprodukci má pak na svědomí Brad Boatright z From Ashes Rise. Z těchto indicií je zřejmé, že zvuk jen umocňuje dojem soundtracku k Soudnému dni. Artwork má na triku Stiv z Visions Of War a k sehnání byla i 150ks limitka na jedovatě-zeleném vinylu s tmavými cákanci. No a skoro rozprodán je i první náklad standartního černého vinylu, v přípravě je už druhý press. Slušný. Ale rozhodně zasloužený, Warcollapse se vrátili v plné síle a předhodili nám silnou, nadstandartní crustovou nahrávku.

zdroj: www.periferia.cz

Tracklist:

01. Masspsykos (02:07)

02. The End Game (02:14)

03. As They Decide (02:32)

04. Coffin Ride (02:15)

05. Deserts Of Ash (10:48)

 

IS147LP