Vision Days - It´s Time

Vision Days - It´s Time

400,00 Kč
S DPH

LP 180gram

Množství
Poslední kus skladem

Když se podíváte, jaká hodnocení jsem dal předchozím deskám VISION DAYS, bude vám jasné, že první poslech nového alba pro mě bude v podstatě sázka na jistotu. I když, jak se říká, nikdy neříkej nikdy a stylových přemetů odněkud někam jsme už u různých kapel zažili dosti. Naštěstí u VISION DAYS tohle jen tak nehrozí. Deska vyšla v dubnu pod názvem „It's Time“ (celý název, který je uveden na obalu zní „It's Time – aneb žádný srdce není tak ocelový“) a vše se opět nese na vlnách melodického, rychlého ska punku, výrazných melodií a textů.

Takže v tomhle případě se nic nezměnilo. Kapely, včetně VISION DAYS, které to táhnou na scéně delší čas (VISION DAYS vznikli v roce 1990), to nemají jednoduché v tom, že pokud skupina vydá desku podobnou svým ostatním nahrávkám, bývá často osočována, že „je to pořád stejné“. Pokusí-li se alespoň o nějaký experiment, začne se mnohdy mluvit o tom, že „už to není ono“. A na punkovém hřišti je obzvlášť těžší tohle ustát, protože se většinou hrává o čtyřech akordech. VISION DAYS je umí a nejen to. Na své nové desce nám kapela předkládá kolekci patnácti písní, z nichž pouze dvě mají něco málo přes tři minuty a dáte-li si celou desku na jeden zátah, dostanete údernou ska punkovou nálož, která vám rozemele mozek na kaši a slovo nuda nebo například vyčpělost nepřichází na mysl.  Opět nebudu rozebírat skladbu po skladbě, už úvodní „Jamajská“ je šleha jak hrom a jasná koncertní hitovka, a takhle se to v podstatě sype bez možnosti výdechu celých bezmála 38 minut. IAN, až na malé výjimky autor veškeré muziky a textů na desce potvrdil již po několikáté svůj talent napsat jednoduchou a chytlavou píseň a vymyslet výborné textařské obraty. Přesto, že se kapela drží zajeté ska punkové linky, písničky se nepodobají jedna druhé (v rámci možností) a dostat nápad zpracovat témata jako ve skladbě „Daň na hovno“ nebo například poněkud filozofičtěji zaměřenou skladbu „O pekle“, to jsou věci, které se nerodí každý den.

V kapele proběhly od desky „Dokonalý svět“ jisté personální změny, přibylo sborů a akordeónových partů. Abych jen nechválil, protože kritizovat na této nahrávce moc není co, udivila mě snad jen tmavá barva písma textů v bookletu na tmavém podkladě. Můžete mít zrak jak sokol stěhovavý lovící veverky z výšky 180 metrů, ale přečíst něco z těchto textů není lehká věc.  Taky by možná stálo za to napsat posluchačům zmínku o tom, proč je na desce jedna ze stěžejních písní desky „A žádný srdce...“ nahrána dvakrát. V druhé verzi se liší pouze hudba ve slokách, které vymyslel Jarda z kapely Falešný obvinění. Ale to se možná dozvíme v chystaném rozhovoru s kapelou, který se v nejbližší době na webu HMB objeví. 

Desce „Don´t worry be punk“ jsem dal rovných deset bodů, předchozí nahrávce „Dokonalý svět“ rovněž. Říkal jsem si, aby to nebylo pořád stejné, třeba najdu něco, za co bych dal letos devět, ať nejsem nařčen z nekalé spolupráce. Ale já nic, za co bych měl ubírat body nenašel. Tohle je poctivý, melodický punk, takový, jaký bych chtěl slyšet. Zase další muzika, se kterou budu rád

zdroj:hadmusicbase.cz

 

https://bandzone.cz/visiondays

 

tracklist:

01. Jamaiska

02. It´s time

03. Daň na hovno

04. Je to nádherný

05. Peklo

06. Old Skull

07. Kladivo

8. Nenávist

09. A žádný srdce ...

10. BSW - Big Shit World

11. Druhá strana mince

12. Punkpuče

13. Vodrhovačka

14. Zítra - Don´t walk in line

15. A žádný srdce ... (verze Jarda FO)

VDLP