Gola Jaja – 1981-1982

Gola Jaja – 1981-1982

600,00 Kč
S DPH

LP (červený)

Množství
Poslední kus skladem

Je to jen pár měsíců, co jsem recenzoval LP Gola Jaja s nahrávkou z roku 1984. Nyní je tu dík Ne! Records deska další, s obalem opět vykrádajícím jednu totální klasiku, ale tentokrát jdoucí dále do historie a obsahující dema z let 1981 a 1982.

Zdigitalizování nahrávek si vzal na starost Sale Veruda, frontman dalších tamních punk klasiků Kud Idijoti, a odvedl vskutku skvělou práci. Především první demo na A straně má nepřehlédnutelné kouzlo a najdete na něm snůšku výborných melodií. Hudebně se jedná o, v každém ohledu, klasický jugoslávský punk té doby. Ten, vycházeje z klasického sedmdesátkového punku, si v té době našel svou vlastní cestu a nenapodobitelnou melodiku. Právě tyto atributy v sobě Gola Jaja koncentrují a skladby jako Sirene Smrti nebo Naš život jsou absolutní pecky, ještě umocněné melodickými sbory v refrénech. Stejně tu vylézá na povrch klasicky punková idolizace všeho, co je špatné. Ostatně popěvek „Kurve i lopovi su naše idoli“ hovoří sám za sebe a vzhledem ke spřízněnosti našich jazyků, myslím, ani není potřeba ho překládat.

 

Nástrojům dominuje basa a její linky jsou nositeli výrazných a jednoduše chytlavých melodií, které jdou ruku v ruce s mladickým zápalem, prostupujícím celého ducha obou obsažených nahrávek. Klasicky punkový tah vpřed se občas prolíná s postpunkovou melodickou estetikou, což v kolaboraci s krystalickou jednoduchostí zpěvů vyváří pro mě jen těžko odolatelný mix.

Pokud byla země za železnou oponou, kde punk prožil svůj opravdový boom a nepostrádal ani v nejmenším to, co měly kapely na její druhé straně, byla to bez nejmenších debat Jugoslávie (samozřejmě s Polskem na druhém místě), i když je faktem, že status této země byl poněkud specifický a její otevřenost byla s realitou třeba tehdejšího Československa nesrovnatelná.

zdroj:www.kidsandheroes.com



Tracklist:

01.  Prljava Zgrada

02.  Sirene Smrti

03.  Dosada

04.  Kurve I Lopovi

05.  Što Je To Samnom

06.  Himna Rada

07.  Naš Život

08.  Disko Tip

09.  Protest

10.  Pula Ratuje

11.  Nasilje

12.  Vrati Se

13.  Ona

14.  Radimo Samo Kada Se Nama Radi

 

NE 013LP red