Niet - Srečna Mladina

Niet - Srečna Mladina


650,00 Kč
S DPH

LP (picture disc)

Množství
Vyprodáno

Svazová republika Jugoslávie v magickém roce 1984, země žijící v post-Titovské agonii, ze které se již nemá vzpamatovat, ale také země s jednou z nejživějších a nejplodnějších punkových scén té doby. Slovinští Niet jsou jedním z jejích produktů, patřící do druhé vlny tamního punkového dění. Vlny výrazně ovlivněné globálním podzemím a tím, čemu se tehdy ještě relativně čerstvě říká hardcore. Niet nahrávají svou první kazetu s názvem Srečna Mladina, vydanou v miniaturním nákladu 200 kusů a pomalu se stávají ve svém stylu a daném prostoru horkým zbožím, záhy získávající kultovní status a skrze tehdejší globální punkovou podzemní komunikaci se jejich jméno dostává i mimo rodnou hroudu. Ostatně dík tomu někdy v druhé půli osmdesátek doputovala jejich tvorba i k mému sluchu.

Niet reflektují jak hardcore, tak i klasický jihoslovanský punk, což velice transparentně prezentuje nahrávka jako celek. Její první strana se nese v převážně středně tempovém duchu potemnělého slovanského punkrocku, zatímco druhá strana je snůškou divokých a krátkých hardcore kompozic. Desku otvírající Depresija je klasický Jugoslávský punk okořeněný post punkovou temnotou a specifickou náladou typickou pro mnoho tamních nahrávek té doby. Druhá Iz Občeni pro změnu startuje kytarou znějící jako by utekla z prvního singlu Chaos UK, aby se posléze rozjela do svižného osmdesátkového punku v rychlém tempu. Třetí na melodické vlně se vezoucí Ritem je pak bez pochyb jedním z hitů desky s výrazně využitým doplňováním se ženského a mužského aspektu zpěvu. První stranu uzavírají dva na původní kazetě neobsažené bonus songy, z nichž především Heroj patří k nezpochybnitelným hitům kapely. Strana B přináší smršť rychlých, krátkých a navztekaných kompozic, zapadajících svým pojetím, již plně do škatulky hardcore (ač sama kapela se klasifikaci „hardcore“ vyhýbala jako čert kříži). Znovu a znovu tu Niet překvapují schopností napsat zapamatování hodné melodie a na závěr desky přichází ještě jeden bonus, vynikající skladba Vijolce nahraná stejně jako extra písně na první straně v roce 1985.

Niet umlčel ještě v osmdesátých letech klasický tehdejší problém zvaný vojenská služba, po které se kapela ještě na krátko vrátila. Na počátku devadesátých let však umírá zpěvák na předávkování heroinem a původním Niet je definitivní konec. O to překvapivější je návrat na pódia roku 2008 a od té doby jsou Niet s novým zpěvákem aktivní, a co víc, velice úspěšní i respektovaní v rámci slovinské hudební scény. To už je ale tak trochu jiný příběh, ale i něco z něj si můžete přečíst v obsáhlém bookletu desky, takže o jeden důvod víc proč si ji pořídit.

ZDROJ: www.kidsandheroes.com

 

https://www.youtube.com/watch?v=tHfqaRDJp6Q

 

Tracklist:

  1. Depresija
  2. Izbočeni
  3. Ritem človeštva
  4. Perspektive
  5. Strah
  6. Heroj
  7. Lep dan za smrt
  8. Umiranje
  9. Srečna mladina
  10. Zastave (A+B)
  11. Melanholija
  12. Patek zvečer
  13. Sranje
  14. Ni izhoda
  15. Frustracije
  16. Umiranje (v živo)
  17. Melanholija (v živo)
  18. Sranje (v živo)
  19. Izončeni (v živo)
  20. Vijolice

 

NE028LP picture