Lvmen - Heron

Lvmen - Heron

550,00 Kč
S DPH

2xLP (barevný)

Množství

Jedna z nejuznávanějších post-hardcorových kapel u nás vydává nové album a to je vždycky událost. Navíc se spojili se zvukařem Ondřejem Ježkem, který je ve svém oboru téměř výhradně veleben. Co z toho?

Když jsem se nabažil Mondo, obával jsem se, že deska se brzy vyčerpá, že je příliš čitelná proti předchozím opusům. Nyní, po čase ji poslouchaje, se jí nedá upřít velká síla a přesvědčivý tlak, bez patosu a pochybných efektů. Heron i s desátým poslechem vedle ní vypadá jako nepříliš zřetelný potisk, kterými emblematizují přebaly alb. Nesdílím nadšení ani odsouzení, které se objevily v reakcích a zklamání je s každým poslechem menší. Ale nemizí.

Ambientní intro, pak krátká nakopávačka a nejdelší vál: song XVI. Jedenáctiminutový řez, který má silné momenty, jenže se rozvíjí pomalu a než nastoupí Husarův jekot, nemůžu se zbavit dojmu, že se tam odehrává méně než je zvykem, schází mi intenzivní a nenásilná schopnost evokovat obrazy.

Dádův religiozní, zlomený zpěv, u něhož nevíte, jestli je nejistý, nebo záměrný, funguje, posouvá jinam. Stejně jako zachutná efektovaný vokál dvacátého válu, který vyrazí s nečekanou silou, ale utápí se v nevzrušivě variovaných post-rockových figurách, čím déle trvá, tím jsem nejistější.

Lvmen se vrací k rozjímavým pasážím a ani jednotlivé složky se nemění: dlouhé kytary, filmové výstřižky, bublající didgeridoo. Podobná krajinomalba, povědomý místopis s postavami, které oslovuju jménem. Něco se změnilo, něco je jinak. Najednou personifikovaný je i čas, který jste dříve nevnímali, občas máte deja vu (začátek XVII), jindy je ten důvěrně známý křik zvěře příliš daleko, abyste se otřásli.

Taky slyším působivé momenty a nečekané zákruty: téměř šansonový nápěv, ryčné hardcorové výběhy, zasněný vál XVIII (nezadýchává se délkou). Ale míst, kde se všechno najednou spojí a jednotlivé části vystřelí společným orga(ni)smem je najednou méně.

Na závěr dva remixy od Bourka (Sporto). Reznorovsky nervní tik elektroniky a vokální linky, zastřený sound. A poslední kus podivně přitažlivý, zacyklené úlomky heronu do temné, hypnotické lázně. Takový kdyby byl Heron, tak ani nedutám.

Zdroj: www.diycore.net

 

https://www.youtube.com/watch?v=B8K5RDBv530

 

DAY56LP