Mňága A Žďorp - Třínohý Pes

Mňága A Žďorp - Třínohý Pes

500,00 Kč
S DPH

LP

Množství

Novou desku pojmenovala Mňága a Žďorp trochu bizarně Třínohý pes. S produkcí deseti nových písniček pomohl kapele Milan Cimfe, k čistotě zvuku přispělo nahrávání ve studiu Sono a k celkovému vyznění zase divokost a temperament Nikoly Muchy. 

 Málokterá kapela je už od prvních tónů rozpoznatelná jako právě parta kolem Petra Fialy. A to už 30 let, právě toto jubileum totiž letos slaví. Deska navazuje na klasický "mňágovský sound" minulých nahrávek, ale přesto je v něčem jiná. Čím? Liší se čistým zvukem, kterého skupina dosáhla díky velkému studiu. To si poprvé dovolila díky crowdfundingové kampani. Novinka ale vyniká také svojí pestrostí, její rozmanitost sahá od pomalejší až depresivní Odpolední přes country song Co bude pak až po rockově laděnou Na krku mám závaží pár.   

 Příznivci melancholických textů Fialy si přijdou na své. Továrna na hity, jak by se tomuto muzikantovi mohlo říkat, není vyčerpaná ani po padesátce. Jeho věhlasný rukopis se v textech nezapře, je cítit na míle daleko. Petr si hraje se slovy jak kočka s myší. Nebojí se použít netradiční slova či spojení, na která si jiní interpreti sotva troufnou. Netradiční poeta doby se věnuje ožehavým tématům současnosti, jako v písni Znali se sotva hodinu, kde poukazuje na to, jak se dnes lidé střemhlav vrhají do vztahů, nechybí ani balancování nad životem samotným.   

 Na desce se objevují i hosté, na ty přitom u Mňágy nejsme moc zvyklí. Přínos klávesisty Milana Nytry či vokály členů Monkey Business ale nejsou tak výrazným oživením jako přítomnost Nikoly Muchy, která obohatila hned několik skladeb. Její jezinkovsky bodavý hlas nejvíce vyčnívá v Na krku mám závaží pár a Znali se sotva hodinu. Štípe a skvěle doplňuje Fialův hlas. Dokonce lehce připomene vokál Lenky Dusilové v dobách jejích začátků, kdy ještě okupovala rockovou scénu. Dalším zajímavý zpestřením je Fanda Holý se svou hrou na autoharfu, housle či banjo.  Co desce pomohlo, je jistý příval energie od nového bubeníka Marcela Gabriela, který vystřídal "Koudyše". Dodal skladbám větší švih a to se odrazilo i na jejich náladě a celkovém vyznění. Z desky díky tomu čiší lehkost, nic křečovitého na ní nenajdete. A co hity? Mňága a Žďorp je svými písněmi nakažlivá už tři dekády a ani tentokrát tomu není jinak.

zdroj: ireport.cz

 

https://www.youtube.com/watch?v=qW-XGrXkz7I&list=PLztyJWUZ0VOrNm3yRT7Cf_h6G1vOgkORg

 

tracklist:

01. V Cíli

02. Apoštol Chaosu a Zmatku

03. Celý Ten Zbytek Tebe

04. Znali Se Sotva Hodinu

05. Odpolední

06. Boží Mlýny

07. Na Krku Mám Závaží Pár

08. Na Kolo Nasedá

09. Architekti Vlastní Zkázy

10. Co Bude Pak

LP 85941657003-1