Nežfaleš – Zločin z vášně

Nežfaleš – Zločin z vášně

450,00 Kč
S DPH

LP barevná zelená

Množství

Žít se musí. I když vstáváš ještě do nechutné tmy a včera tě v práci zjebal šéf. I když to teď doma taky nemáš úplně v pohodě. I když jsi v sobotu přísahal, že už nebudeš pít a zas se v úterý potýkáš s paralyzující kocovinou. I když ti sousedi dávají do schránky výhružné vzkazy. I když ti stát plíživě bere svobodu kousek po kousku. I když je ti v tramvaji na zvracení z naštvaných matek a slušných Čechů. I přes ty hnusy žít se musí. Pražská Nežfaleš opět nabízí skupinovou terapii ve formě nového alba Zločin z vášně, které zas dokáže provést jedince temnými zákoutími života zpět na světlo. Pokud bereme jako poslední nahrávku řadovku Každej klub i bar, je jasné, že se toho dost změnilo. Pět let je dlouhá doba a změna kytaristy se možná na zvuku kapely podepsala víc, než by se čekalo. Pokud ale bereme v potaz i různě porozstrkané singly z posledních let, ten vývoj je jasně zmapovaný.

Nežfaleš ubrala na přímočarosti a objevila kouzlo garážového rock’n’rollu i proto-punkových kapel, technika jde do pozadí a nad vším září feeling. Už tradičně otvírá Nežfaleš album rychlou peckou, kterou je tentokrát Nihilista, pocta „starým časům“ s příchutí severského speed rocku. Následující První dojem je esenciální lovesong ve středním tempu, na který má Nežfaleš už prakticky ochrannou známku a dokáže elegantně zaobalit i rým „štrůdl – Lidl“. Klobouk dolu. Že se ale jedná o různorodou desku dokazuje N.F.S., minutová vypalovačka jak od Bastardů Larse Frederiksena (na což možná náhodně, možná záměrně, odkazuje i použití zkratky v názvu songu) o takovém tom domácím šňupání. V Klubu gentlemanů pobaví svou přítomností Kečup z The Fialky, který dodává songu patřičný přesah svým typicky přehrávaným seladonstvím. Mým favoritem z desky je ale písnička Pseudohrdina – opět střední tempo, životní pravdy sázeny s přehledem hezky pěkně jedna za druhou – i přes ty hnusy žít se musí.  

Nežfaleš je v textech pokaždé velmi otevřená a velmi osobní, což potvrzuje i titulní Zločin z vášně. Už ani to stalkerství není s příchodem sociálních sítí to, co bývalo a kapela se v mezihře ohlíží přes rameno až někam k „demu“ Jak za války. I letos se Pražáci vracejí k tématu „kámoši z podsvětí“, novinka dostala podtitul Rodina je víc než zákon. Tady musím vyzdvihnout především začátek songu, to, jak nenásilně do sebe nástroje zapadají, jak je to živelné a taky že kytara ve slokách je vlastně thrash metal bez zapnutého distoritonu, hahaha. Velmi vhodně zvolený první singl Jehly je pod povrchem asi nejsmutnější písničkou v historii Nežfaleš. V jednom rozhovoru sice kapela tvrdí, že je to absolutně typická tvář kapely, nemůžu ale souhlasit. Navíc v hlavě se mi k ní odvíjí úplně jiný klip, než jaký Nežfaleš natočila.  

V Hloupost je kat s hostujícím Zdeňkem z SPS dostáváme přičichnout k NOFX a nahlédnout do světa novinkových diskutérů. Přes hammondkami ozvláštněnou a kytarově vybroušenou indie lahůdku Nezávislej film se proswingujeme k písničce Každej sám za sebe. Zásluhy se porevolučním punkerům už nepřipisují a song reflektuje otřepaný argument „to já před x lety jsem dělal to a to, tys ještě tahal kačera“. A jsme u konce. Na poslední písničce desky si Nežfaleš vždycky dávala záležet, ale songem Opravdoví chlapi se rodí ze svých chyb se zas posunula o kus dál. Petrem Hapkou říznutá zpověď o útěku, pálení mostů, přiznání vlastních omylů, ale vlastně i oslava těch průserů, které nás zocelují, formují a připravují na další selhání. Takhle to dopadá, když album točíte spíš podle úderů srdce než podle úderů metronomu. Nežfaleš po patnácti letech na scéně nemusí nic dokazovat ostatním, natož pak sobě. Snad i proto je deska Zločin z vášně pod pop-artovým obalem pestrá a určitě ne na první poslech. Postupně si oblíbíte spíš ty písničky, které na první dobrou zapadnou. Na Nežfaleš mě vždycky baví to, že nutí fanoušky přemýšlet a právě o to víc je propojení s kapelou silnější než u jiných skupin; stávající publikum tak bude nadšené i z letošní novinky.

 

https://www.youtube.com/watch?v=lZUK2IUkYo4&list=PLle8oVaOy5-68WVDyIRK75hZ2axyyUxW3

 

tracklist:

01. Nihilista 02.

První dojem

03. N.F.S.

04. Klub gentlemanů

05. Pseudohrdina

06. Zločin z vášně

07. Rodina je víc než zákon (Kámoši z podsvětí III)

08. Jehly

09. Hloupost je kat

10. Nezávislej film

11. Každej sám za sebe

12. Opravdoví chlapi se rodí ze svých chyb

CR 193LPgreen