Kuzle - Archived

Kuzle - Archived

600,00 Kč
S DPH

LP+CD gatefold

Množství
Poslední kus skladem

Ne! Records se pustila do více než záslužné činnosti v podobě odkrývání archivů jugoslávského punku a v podstatě produkuje klenot za klenotem. Po reedici EP UBR, raritních nahrávkách Paraf nebo demech Quod Massacre na LP, tu máme nahrávky slovinských Kuzle z let 1980 až 1982. Ti před pár lety znovu nahráli většinu starého materiálu na velice podařené album Še pomnite Kuzle, tovariši? (recenze), a tak můžete dík této desce srovnat, o kolik za ta léta členové hudebně dospěli a proměnil se jejich projev. Aby ono srovnávání nebylo ani náhodou nudným, dík vydavateli dostanete album Archived v rozkládacím obalu, s vnitřním textovým přebalem, letákem plným dobových výstřižků z novin a návdavkem je do desky vložena i CD verze nahrávky.

Ale teď již k hudební stránce parádně udělané desky. Stranu A okupuje 10 písní nahraných na koncertě v roce 1981, kapela tu předvádí svou klasickou tvorbu v autenticky živé podobě, mladicky svěží a lehce přirozeně rozhašená nahrávka. Není to nejlépe nahraný živák světa, ale celkem optimálně zachycuje atmosféru muziky i dané doby, stejně jako dokazuje, že koncerty Kuzle stály za to.

Nicméně to zásadní přichází s druhou stranou alba, tu otevírají tři songy původně vydané na kompilaci Lepo Je, jednom z milníků jugoslávského punku. Následují čtyři songy nahrané taktéž v roce 1981 a dosud nevydané. Jednou z této čtveřice je i skvělá Ce Se Rodis Cigan, ska rytmikou poháněná hitová punk písnička, v textu opisující, jaké to asi bylo narodit se coby cikán v Titovské Jugoslávii. Srovnatelnou peckou je i chytlavá a svižná Prazna Generacija, na jejímž názvu se zřejmě podepsala inspirace Richardem Hellem. Desku uzavírají dvě zkušebnové demo nahrávky, ta první je z roku 1980, druhá pak z roku 1982 a prezentuje finální dny kapely.

Hudba Kuzle jako celek oscilovala na hranici klasického punku, s občasným výletem do ska vod, pod neskrývaným vlivem The Clash či The Ruts. Na druhé straně do sebe vstřebávala vlivy aktuální a v rychlejších polohách se svým švihem i energií kapela dostává do proto-hardcore punkových vod. Nosným jmenovatelem celku je tu ovšem typicky jihoslovanská punk melodika i atmosféra, ve kterých spočívá nadčasové, pro mě neodolatelné, kouzlo tamních nahrávek.

Pro zajímavost, bubeník Kuzle Iztok po rozpadu kapely pokračoval  krom jiných v new wave elektronických Videosex, kteří udělali z písně Kuzle Moja Mama jugoslávský hit a později spolupracoval třeba s Laibach.

Kéž by se i u nás našel někdo, kdo by se pustil ve spojení s lokální scénou do podobné činnosti jako Ne! Records. Pár nahrávek z osmdesátých let by za to stálo, namátkou mě napadají dema Telex, A64, Zastávka Mileč, Zóna A či Lord Alex…

zdroj: wwwkidsandheroes.com

http://www.youtube.com/watch?v=y3Rz2SmtWgw&feature=player_embedded

Tracklist:
01. Fabrka
02. Prazna Generacija
03. Reka Postojna Lublana
04. Sedim In Pijem Pir
05. Superlim
06. Na Cesti
07. Moja Mama
08. Dosta Mi Je Svega
09. Ti Si Zvezda
10. Vse Je Isto
11. Vahid
12. Smej Se
13. Ostan Idiot
14. Prazna Generacija
15. Ne Vi Mislt
16. Ti Si Zvezda
17. Ce Se Rodis Cigan
18. 3 M 3 Drv
19. Vse Je Isto
20. Ko Vas Jebe Sminkeri
21. Skrivnosti Mladih Src
22. Naredte Revolucijo
23. Na Obraci Se Sine

NE007LPblack