Guided Cradle - s/t

Guided Cradle - s/t

400,00 Kč
S DPH

LP barevný, gatefold

Množství

Už na úvod téhle recenze by se určitě slušelo napsat, že celému vzniku debutní desky Guided Cradle, crustcoristů z pražského Žižkova, patří velký respekt, protože je vidět, že všichni zúčastnění, a to od kapely přes vydavatele až po grafického designéra, si na ní dali pěkně záležet. De facto jde o první počin nového labelu Damage Done Records, za kterým stojí půlka Reskator teamu, nebo chcete-li, zpěvák již rozpadlých Kevorkian, Ivan. Na to, že Damage Done Records desku jenom vydává a nefunguje jako distro, je to hodně odvážný počin, protože dvouvrstvý kartónový obal s barevným potiskem plus těžký vinyl asi nebude zrovna levnou záležitostí.

Ale pojďme se radši podívat na zoubek kapele. Jak už jsem předeslal a jak jste se určitě dovtípili podle obalu, na kterém se to jen hemží lebkami, meči a kdejakou havětí, Guided Cradle se modlí k severnímu polární kruhu a kytary, bicí i vokál namířili směrem na Švédsko. Jednoduše řízný crustcore s hutným zvukem kytar, tak akorát rychlými bubny a uštěkaným vokálem, tedy se všemi atributy, které jsou dnes tak ceněné. Ale je tu i něco navíc. Pamatujete si na album K10 Prospect, které kdysi (rok až dva nazpátek) vyšlo na Samuel/Pohoda Records? Jestli jste jej slyšeli, určitě nezapomenete na tu spoustu vyhrávek a sólíček ala Iron Maiden, tak jste se trefili do černého, protože Austin Lucas, zpěvák a kytarista K10 Prospect (taky ho můžete celkem často vidět jen s akustikou jako písničkáře) laská svojí šestistrunnou milenku i v Guided Cradle, takže heavymetal najdete i tady :)).
A to je podle mého názoru přesně ta věc, která dodává Guided Cradle nějakou originalitu a stává se jejich poznávacím znakem. Teďka nechci, aby to znělo nějak hanlivě, ale právě bez těchto vyhrávek by mi Guided Cradle zněli dost tuctově, asi jako ta spousta sice dobrých, ale sobě dost podobných crustcorových kapel, které teďka brázdí Evropu. Z poslední doby si namátkou vzpomínám na Reign Of Bombs, Bombstrike a Bombenalarm (originál názvy, ne? :))

Ale aby nedošlo k mýlce, rozhodně podotýkám, že Guided Cradle se touto deskou, která vyšla již necelý rok po jejich prvním koncertu (loni v srpnu před Das Oath) vyšvihli na první místo v české crustové lize a ačkoliv rok od prvního koncertu je doba krátká, vůbec se nedá mluvit o tom, že by vydání bylo nějak uspěchané. Osm songů s efektem elektrické brusky na mozek je přesně tolik, aby to nebylo málo a zároveň nenudilo. Dobrá práce a zvlášť bych ocenil celkové zpracování. Tohle je opak odfláknuté desky.
 

(Zdroj: Freemusic.cz)

www.myspace.com/guidedcradle


Tracklist:
01. Riding The Witches Billygoat         
02. Eaten Raw         
03. Tear Of Extinction         
04. Business Of War         
05. System Survival         
06. Pile Of Shit         
07. Wheel Of Life         
08. Hunting

UNRESTLP008 LP