Čao pičke - Sonce v očeh

Čao pičke - Sonce v očeh

600,00 Kč
S DPH

LP + CD

Množství
Poslední kus skladem

Tak prvně je asi potřeba se pozastavit u názvu. Přece jen jde o docela odvážný název a v překladu znamená přesně to co vás asi napadlo :)

Kapela vznikla v roce 1981 ve slovinské Ljubljaně na troskách dvou punkových a novovlnných kapel.  Když pak měla hrát na koncertě, který shodou okolností organizovali tři holky tak posílala seznam skladeb (asi pro mísní Osu) a list papíru nadepsala pozdravem „Čao pičke“. Holky to pochopily jako název kapely a uvedly jej tak na plakátech (nebo to byla zlomyslnost?) a název už kapele zůstal. Každopádně pro ty co by v tomto názvu viděli sexismus je dobré doplnit, že v čele Čao pičke stála zpěvačka.

Hudebně kapela nebyla rozhodně čistě punková, v jejich přístupu se projevují jak novovlnné kořeny tak i různé alternativní a post-punkové směry. Ono i nástrojové obsazení je poměrně neobvyklé – dvě baskytary a bicí.

 Výsledkem je podivně temná a atmosférická hudba se zajímavými postupy a změnami rytmu. Songy většinou nejsou delší jak dvě minuty (častěji spíš méně), ale i to stačí aby se vryly do paměti. Koncerty tak byly natolik rychlé a energické, že Čao pičke zvládli celý svůj repertoár zahrát během patnácti minut.

 Kapela vydala nějaká dema, zůčastnila se několika kompilací a zachovalo se i pár kvalitně nahraných živáků. Dost materiálu na to aby Habi z Ne! Records mohl sestavit tuto vyčerpávající kompilaci. Jak je u Habiho zvykem opět jde o artefakt na kterém je vidět láska s jakou se zpracovávání starého Jugoslávského punku věnuje. Obal jako gatefold naplněný informacemi a fotkami, barevný vinyl a k tomu jako bonus celá nahrávka i na CD. Po rozpadu Čao pičke v půlce osmdesátých let pokračovala zpěvačka Marsa v první slovinské ženské hardcore kapele Tožibabe.

 

http://www.youtube.com/watch?v=Z0-FDoeVlbU

 

Tracklist:

01.  Ona grdo gleda

02.  Nicole

03.  4554

04.  Siamske mačke

05.  Pesem B (LP 84)

06.  Kaj ti rečem (LP 84)

07.  Sonce v očeh

08.  Sem tvoj kolega

09.  Ona grdo gleda

10.  Vei se mamo fino

11.  Moja punca

12.  Sonce v očeh

13.  Pesem B

14.  4554

15.  Si prepričan

16.  Gledam te všade dan

17.  Nicole

 

 

NE019LPblack