split Restarts, The /M.D.C. - Mobocracy

450,00 Kč
S DPH

LP, barevný

Množství

Už když jsem se před nějakou dobou dozvěděl, že má vyjít společný split Millions of Dead Cops a The Restarts, tak jsem se od srdce zaradoval. Jednak obě kapely považuju za více než oblíbené, takže tohle spojení je podle mě geniální, a taky které dvě kapely by už měly být na splitu jenž by se dal označit jako „opravdu punkový“, že? M.D.C. jsem na šumící kazetě slyšel poprvé někdy v patnácti a to už jejich debutu bylo pěkných deset let a dodnes tuto nahrávku prožívám. A The Restarts beru jako jednu z nej punkových úderek současnosti, která mě desku od desky a koncert od koncertu bere stále víc. Takže hned na začátek říkám: Tohle splitko je kurevsky dobré!
M.D.C. se zformovali už v roce 1979 v texaském Austinu. Hlavní postavou, která působila ve všech sestavách je bezesporu zpěvák Dave Dictor. Z původní sestavy na tomto splitku ještě uslyšíte bubeníka Allana Schvitze. Nemusíte se bát, že by jste se od této legendy dočkali nějakých stylových kotrmelců, což kvituji s povděkem. Pořád je to ta nasraná hardcore punková úderka jako v osmdesátých letech když po muzikantské stránce výrazně vyspělejší. Právě Dictorův zpěv je poznávacím znamením i když na tomto splitku jeho hlas má více poloh a je barevnější. M.D.C. už jen svým názvem provokují více než třicet let, a jejich hudba a poselství přitahuje k punku stále nové a nové generace. Jsou kapely, které hrají mnohem kratší dobu, ale jejich diskografie je oproti M.D.C. mnohem větší, ale člověk si občas říká, jestli tyhle kapely mají ještě co říct a jestli už se dávno neopakují. Ne, tohle u Millions of Dead Cops jednoduše neplatí. Zavřete oči a stále slyšíte tu bandu rozhněvaných mladých mužů, když je otevřete tak před vámi stojí stále ti stejní rozhněvanci, akorát, že jim přibylo pár „křížků na krku“. Kapela, která pro svou zkratku používala spousty významů, ale nikdy se nezměnila mě dostala i tentokráte!
To The Restarts vznikli „až“ v roce 1995, ale za tu dobu si v punkové scéně vydobyli patřičný zvuk a respekt. Když si poslechnete jejich nahrávky a zajdete na jejich koncert, tak se není ani čemu divit. Kapela, která v té nejednoduší sestavě kytara – basa – bicí dokáže vyvinout neuvěřitelnou energii, hudební pestrost a mít stále neuvěřitelný drive, prostě musí oslovit posluchače. Tohle je tvář dnešního punku, který není pro rozjuchané takypunkáče, kteří se přišli vypít a zazpívat si texty o pivu, lásce a nenávisti. Tohle je punk, který jde od srdce a kterému věříte. Absolutně výborné je střídání vokálů všech zúčastněných, které žene kapelu kupředu stejně jako její instrumentální výkony. Tohle jsou psi utržení ze řetězu, kteří po sobě štěkají víc než drbny na pavlači. Tohle má tah na branku jako kdysi slavná první ruská hokejová pětka! Výborné sóla a vyhrávky, našlapané zpěvy, občasná změna rytmu třeba do ska, energie sbalená do nahrávky – takto volá Londýn na konci první dekády tohoto století!
Nerozebíral jsem jednotlivé songy, protože to nemá cenu. Na albu jednoduše není slabých ani hluchých míst, ale ruku na srdce, já to od těchto dvou kapel ani v nejmenším nečekal. Čekal jsem energickou muziku, která se dere do srdce punkového posluchače a svou silou mu způsobí pocit blaha, toho se mi dostalo! A nejenom toho, dostalo se mi toho od obou kapel ještě víc a hlavně mě nezklamali! Ke všem těmto řečeným pozitivům si přihoďte ještě parádní obal a vážně začněte uvažovat o tom, která nahrávka co loni vznikla je lepší…



Tracklist:
01. M.D.C. – Patriot Asshole
02. M.D.C. – Quentin
03. M.D.C. – Pollution
04. M.D.C. – Absconding From The Gate
05. M.D.C. – Addict
06. M.D.C. – Doomed
07. M.D.C. – Maryjane For President
08. The Restarts – Backwards
09. The Restarts – Thin Ice
10. The Restarts – Square One
11. The Restarts – Never
12. The Restarts – The Pied Piper
13. The Restarts – TV Detector
14. The Restarts – Got Away With It
15. The Restarts – N16

BCR221-1 LP