The RPM's - Temporary Satisfaction


600,00 Kč
S DPH

LP

Množství
Vyprodáno

Denis Laing se do Milwaukee přistěhoval ze Skotska v roce 1976 se svou ženou a dítětem. Poté, co nastoupil do podřadné práce v nemocnici, se seznámil s kolegou jménem Brent Mireau. Poté, co zjistili, že oba mají podobné hudební zájmy, rozhodli se založit kapelu. Brent pak přibral Jima Virgiliho na sólovou kytaru, zatímco Denis hrál na baskytaru a Brent na rytmiku. Všichni tři začali jako cover kapela s názvem The Ravers a po průběžně hráli s různými zaskakujícími bubeníky. Jejich repertoár se skládal z materiálu Nicka Lowea, Elvise Costella, Squeeze a dalších v tomto duchu.

 

Přibližně koncem roku 1979 navštívili Denis a Brent Londýn a setkali se s některými Denisovými starými přáteli, kteří nyní hráli v The Ruts. Když viděli, co se v té době v Anglii dělo, inspirovalo je to k tomu, aby začali dělat původní materiál. S Laingem v čele, který psal písně a zpíval hlavní vokály, přibrali bubeníka Roba McCuena, který se nedávno přestěhoval do Milwaukee ze Champagne v IL. Rob se přátelil s Jill Kossorisovou z kapely Shivvers a jednou si s kluky přisedl během jam session v Jillině domě. Když se Rob oficiálně přidal na palubu, stali se z nich RPM's.

Kapela nahrála 7" se dvěma písněmi z pera Lainga. Na straně A je to "I Don't Wanna Be Young", v níž je příběh o bolesti srdce mladého milence skvěle doplněn špičkovými doprovodnými vokály a vynikajícími harmoniemi. Na straně B, "Loved By You", se Mireau dělí o vokální povinnosti s Laingem a předvádí o něco více úzkosti než předchozí skladba, přičemž si zachovává dostatek popového citu a stejně úžasné harmonie. Tyto dvě skladby uzavírají celé album Temporary Satisfaction.

 

Zatímco toto album nebylo nikdy vydáno, singlová nahrávka vyšla na vinylu koncem roku 1980 v nákladu 500 kusů na vlastním labelu Hit-Man. Továrna na etiketách špatně napsala název první skladby a na každou kopii desky musela nalepit správný název.

 

Nějakou dobu po vydání singlu se rozhodli Roba vyměnit kvůli osobnostním rozporům. Přivedli okouzlujícího chlapíka jménem Jim Kozewski (později přezdívaného St. Patrick) a pokračovali dál. V té době už kapela zkoušela 4-5krát týdně a začala být nesmírně sehraná. Při plánování nahrávání dlouhohrající desky Denis trval na tom, že na zkouškách budou jen cvičit hudbu a nebudou dělat žádné vokály. Tato taktika vedla k tomu, že byli schopni nahrát většinu hudebních skladeb pro album za jediný den.

Krátce po ukončení sesssion byl Denis propuštěn ze zaměstnání a naskytla se mu příležitost na Floridě. Kapela se rozpadla a celá deska (na kterou jsou všichni velmi hrdí) zůstala dodnes nevydána. Teprve v roce 2023 se nahrávky ujal kanadský powerpop label Meanbean Records a vydal jej jako svůj zatím poslední titul. Tato dosud ukrytá perla powerpopu se tak konečně dočkala vydání víc jak čtyřicet let od natočení.

 

Brent stále žije v Milwaukee a v průběhu let pokračoval v hraní hudby v různých kapelách, včetně Beat Sector, Slacker a Echo Park. Denis stále žije na Floridě a v současné době hraje v cover kapele, která hraje country. Rob je stále aktivní na scéně v Milwaukee.

https://www.youtube.com/watch?v=NpFIEfrwsEg

Tracklist:

01. I don't wanna be young

02. Another sunday

03. L.S.D.

04. It's only time

05. Gimme some action

06. Everybody's on drugs

07. Loved by you

08. Dexedrine days

09. Be so angry

10. I could be happy

11. Last chance

MB022LP